Chateau

Vroeg saladeras met een goede knolzetting en een redelijk onderwatergewicht. Chateau behoort dit jaar tot onze Spotlight rassen. 

  • Segment: retail
  • Goede schilkwaliteit
  • Predikaat 'chair ferme'
  • Goede knolzetting

Geschikte marktsegmenten

Retail

Salade

Chateau nestje met doorsnee
Chateau SNG CL®Agrico20
Nieuwe Foto CHK Chateau
Deze video bevat audio. Gebruik het icoon (soundbars) in de navigatiebalk om het geluid te beheren.

Productmanager Adrie Omtzigt over het ras Chateau

Onze productmanager Adrie Omtzigt vertelt meer over het ras Chateau, een vroeg ras geschikt voor de retail. Dit ras heeft uitstekende kookeigenschappen en een goede smaak. 

Belangrijkste karakteristieken van Chateau

Plant en knol

  • Rijptijd
    Vroeg | 7,5
  • Knolvorm
    Langovaal
  • Vleeskleur
    Lichtgeel | 6,5
  • 5 matig | 9 hoog
    Knolzetting
    Hoog | 8
  • 5 fijn | 8 grof
    Knolgrootte
    Vrij grof | 7
  • 3 onvoldoende | 8 uitstekend
    Schilhoedanigheid
    Goed | 7
  • Schilkleur
    Geel
  • Bloemkleur
    Wit
  • 4 geen | 8 veel
    Hoeveelheid bessen
    Beneden gemiddeld | 5,5
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - Beginontwikkeling
    Vrij goed | 7,5
  • 4 traag | 8 snel
    Loof: - ontwikkeling volledig
    Snel | 8
  • 4 moeilijk | 8 makkelijk
    Loof: - selecteerbaarheid
    Vrij makkelijk | 7
  • 4 slap | 8 stevig
    Loof: - stevigheid plant
    Vrij stevig | 7
  • Kiemkleur
    Blauw-paars
  • 4 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat knolvorm
    Regelmatig | 7
  • 5 onregelmatig | 8 regelmatig
    Regelmaat sortering
    Regelmatig | 7

Gevoeligheid en kwaliteit

  • 6 gemiddeld | 9 hoog
    Relatieve opbrengst
    Vrij hoog | 7
  • A vastkokend | AB vrij vastkokend | B vrij kruimig | BC kruimig | C kruimig
    Kooktype
    Vrij vastkokend | AB
  • 300 laag | 500 hoog (in grammen per 5 kilo)
    Onderwatergewicht
    350
  • 4 kort | 8 lang
    Kiemrust
    Gemiddeld | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rooibeschadiging
    Gevoelig | 5
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Metribuzin
    Redelijk gevoelig | 6
  • 3 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Bentazon
    Weinig gevoelig | 7,5
  • 4 slecht resultaat en/of mutantgevoelig | 8 is goed resultaat
    Talent ®
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 slecht resultaat | 8 goed resultaat
    Ethyleen
    5% tot 15% meer knollen | 6
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Doorwas
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Groeischeuren
    Redelijk gevoelig | 6,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Blauwgevoeligheid
    Weinig tot niet gevoelig | 8
  • 17% laag | 26,5% hoog
    Drogestofgehalte
    19.2%
  • 5 matig | 8 uitstekend
    Drogestof verdeling
    -
  • 1 zeer laag | 11 vrij hoog
    TGA-gehalte
    4,2
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Rauwverkleuring
    Weinig gevoelig | 7,5
  • 4 zeer gevoelig | 8 weinig tot niet gevoelig
    Grauwverkleuring (na koken)
    Weinig gevoelig | 7,5
  • 4 niet geschikt | 8 uitstekend
    Frietkwaliteit
    Niet geschikt | 4
  • 4 niet geschikt | 8 uitstekend
    Chipskwaliteit
    Niet geschikt | 4

Resistenties

  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora loof
    Zeer vatbaar | 4
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Phytophthora knol
    Vatbaar | 5,5
  • Schurft
    Vatbaar | 5,5
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 1/4 (A/F)
    Resistent | 9
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Ro 2/3 (B/C)
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 2
    -
  • Aardappelmoeheid - 4 vatbaar | 9 resistent. Resultaten met een '*' zijn op basis van eigen onderzoek en nog niet officieel gepubliceerd.
    AM Pa 3
    -
  • Poederschurft
    Zeer vatbaar | 2
  • Fusarium
    Weinig vatbaar | 7
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Erwinia
    -
  • 2 zeer vatbaar | 9 weinig tot niet vatbaar
    Zwarte spikkel
    Zeer vatbaar | 4,5
  • Kringerigheid
    Vatbaar | 5
  • Virus - Bladrol
    -
  • Virus - A
    -
  • resistancesX
    -
  • Virus - Yn
    Weinig vatbaar | 7
  • Virus - Yntn (knolsymptonen)
    Weinig vatbaar | 6,5
  • Wratziekte F1 (D1)
    Licht vatbaar | 8
  • Wratziekte F6 (O1)
    -
  • Wratziekte F18 (T1)
    -

Achtergrond

Chateau is haar selectie doorgekomen als zaailing AR 05-1443, met moeder MA 98-0322 (zusje van het ras Mariska en vader AR 98-0341 (zusje van het ras Rosagold). De kruising is gemaakt in 2004 bij Agrico Research, met als doel een ras te selecteren voor een markt waarin Agrico op dat moment niet aanwezig was. Het ras Chateau zal met name de West-Europese consumenten bedienen. In Frankrijk is dit ras opgenomen in de rassenlijst met de kwalificatie ‘Chair Ferme’; een prachtige prestatie.

Met de naam Chateau proberen we aan te geven dat het hier om een ras gaat waarmee we de bovenkant van de markt willen bedienen. De hoogwaardige uiterlijke kenmerken die samengaan met een uitzonderlijke smaak en culinaire eigenschappen, zijn een ware delicatesse voor de aardappelliefhebber.

 

Chateau ©Agrico NL HR 2020
Tjalling Douma

Meer weten over de Chateau?

De beste garantie voor een goede oogst en een best rendement is hoogwaardig gezond pootgoed en goed deskundig advies. Agrico investeert intensief in kennis en onderzoek waardoor Agrico een breed scala aan unieke aardappelrassen heeft gekweekt met hoge resistenties, goede raseigenschappen en een hoge opbrengst. Ons pootgoed wordt uiteraard volledig gecertificeerd geleverd.

Heb je een specifieke vraag over de Chateau, of wil je graag weten wat Agrico hierin voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Tjalling Douma

Productmanager